Fotoğrafta hangi objektif nasıl bir etki yaratır?

Fotoğraf makinelerinden görüntüyü sensöre ya da filme aktaran merceklere objektif (lens) denir. Objektifler kullanım amaçlarına ve alanlarına göre değişkenlik gösterirler. Peki, kaç çeşit objektif türü var ve fotoğrafta hangi objektif hangi etkiyi yaratır?

Objektifler standart, geniş açılı, balıkgözü, dar açılı, zoom, makro ve görüntü sabitleyici objektifler olmak üzere 7 kategoriye ayrılır.

Standart objektifler

Standart objektifler insan gözünün görüş açısı olan 46 dereceyle aynı görüş açısına sahip olan objektiflerdir. 50mm standart olarak bilinen objektifler en iyi görüntü kalitesinin alındığı objektifler olarak bilinirler.

Geniş açılı objektifler

Geniş açılı objektifler insan gözünün gördüğü açıdan yani 46 dereceden daha geniş bir açıyı görebilen objektiflerdir. Genellikle 17-28 mm. arasında değerlere sahip olan objektifler geniş açılı objektif kategorisinde yer alır. Geniş açılı objektifler fotoğrafta daha büyük alanları tek seferde çekmenize yardımcı olur fakat köşelerinde de zaman zaman bozulmalara neden olabilir.

geniş açılı objektifler
Geniş açılı objektif ile çekilmiş bir fotoğraf

Balık gözü objektifler

İsminden de anlaşılabileceği gibi balık gözü objektifler balıkların gözünden ilham alınarak dizayn edilmiştir. Objektifler arasında en geniş görüş açısı sağlayan objektifler balıkgözü objektiflerdir.

Genellikle 6-16 mm. arasında değerlere sahiptirler. 6 mm’ye yaklaşıldıkça fotoğraf küresel bir görünüme ulaşır. 16 mm’ye yaklaşıldığında ise geniş açılı objektiflerin biraz daha üstünde bir genişlikte fakat yine de bombelenmiş bir biçimde fotoğraf çekebilirsiniz.

balık gözü lens
Balık gözü lens ile çekilmiş bir fotoğraf

Dar açılı objektifler (Tele objektif)

Dar açılı objektifler bir diğer adıyla tele objektifler en çok spor müsabakalarında özellikle de futbol maçlarında kullanıma uygun objektiflerdir. Çünkü bu objektifler Uzaktaki nesneleri rahatça yakınlaştırmanıza olanak sağlar. 100mm, 200mm, 300mm, 400mm odak uzaklıklarını sahiptirler. Odak uzaklığı büyüdükçe nesneleri size daha yakından gösterecektir.

Tele objektif

Ayrıca fotoğrafını çekeceğiniz nesnelere yaklaşamadığınız durumlarda, (örneğin doğa fotoğraflarında ve belgesellerde) tele objektifler yaygın olarak kullanılır.

Zoom objektifler

Zoom objektiflerin Tele objektiflerden farkı odak uzaklıkları açısından daha geniş bir yelpazeye sahip olmasıdır. Tele objektiflerin odak uzaklıkları 100mm-400mm arasında değişirken zoom objektiflerin odak uzaklıkları 70-200mm, 70-300mm, hatta 18-200mm arasında değişiklik gösterebilirler. Fotoğraf makinesine taktığınız tek bir zoom lens ile hem yakınınızdaki nesneleri rahat çekebilirsiniz hem de uzaktaki nesnelere yakınlaştırma yapıp çekebilirsiniz.

Makro Objektifler

Makro objektifler görüntüyü x0,5 ya da x1,0 oranında büyütebilen objektiflerdir. Fiyatları diğer objektiflere göre çok daha pahalıdır. Kullanım alanları kısıtlıdır fakat yaratıcılık konusunda çok iyi objektiflerdir. Genellikle karşımıza böcek ve bitki fotoğraflarının çekimlerinde karşımıza çıkarlar.

Makro lens ile çekilmiş bir fotoğraf

Görüntü Sabitleyici Objektifler

Görüntü sabitleyici (image stabilizer) objektifler insan elinin titremesi sonucu özellikle gece düşük iso ve düşük ışıkta belirecek olan fotoğraftaki kaymaları kendiliğinden engelleyen lenslerdir. Her fotoğraf makinesine uyumlu değildir. Çünkü bazı DSLR makinelerin bodysinde kendiliğinden OIS(Optic Image Stabilizer) özelliği mevcuttur. Her markanın kendine has OS Objektifleri mevcuttur. Doğa fotoğraflarının vazgeçilmez objektifidir. Fiyatları oldukça pahalı olup fotoğrafçıların işini çoğunlukla kolaylaştırır.

Bir Cevap Yazın